strona główna - Kiełbasa biała na 3 sposoby

Kiełbasa biała na 3 sposoby

wstecz

 

SPOSÓB 1:

Biała kiełbasa w majeranku


Do smażenia najlepiej wykorzystać kiełbasę białą parzoną firmy Kabanos.

 

Składniki:

60 dag białej kiełbasy
1/2 łyżki oleju
1,5 łyżki majeranku
sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.

 

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

 

SPOSÓB 2:
Biała kiełbasa pieczona


Przed pieczeniem białą kiełbasę można zamarynować, dzięki czemu nabierze dodatkowego smaku. Do marynaty, oprócz sosu sojowego można dodać również nieco musztardy oraz miodu

 

Składniki:

1 kg białej kiełbasy z  Kabanosa
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/3 szklanki sosu sojowego
pieprz


Sposób przygotowania:

Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170 st. C).

 

Autor: Piotr Bikont, Paweł Kałuski

 

SPOSÓB 3:
Biała kiełbasa z miodem i piwem

Kiełbasa duszona w miodzie i piwie będzie doskonała na ciepło i na zimno. Możesz ją podawać zarówno z chlebem, jak i ziemniakami (np. opiekanymi).

 

Składniki:

4 x 150 g białej kiełbasy z Firmu Kabanos

3 łyżki oleju rzepakowego
3 pokrojone w piórka słodkie cebule
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu wielokwiatowego
500 ml piwa jasnego mocnego 6-7 proc. alk.
kminek
słodka czerwona papryka
liść laurowy
majeranek
sól morska
grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę nakłuj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlej piwo i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Autor: Robert Sowa

wstecz